KАМЕРАТА ОРФИКА

Камерен и симфоничен оркестър, съставен от брилянтни млади класически музиканти, част от тях бивши и сегашни възспитанници на НБУ.

А ртистичната мисия на оркестъра, основан от Проф. Марио Хосен е да работи и реализира идеята за създаване на мащабно културно сътрудничество на музиканти от балканските държави с център Виена. В епоха изискваща от композиторите и изпълнителите различен подход към изкуството, именно с програмите си и концертите на състава в България и по света го отвърждават като културен музикален посланик на Балканите по Света.

Със езика на музиката младите артисти реализират идеала за човечност и културна толерантност, така необходими днес. Един изключителен пример за международно културно сътрудничество на различни народи от югоизточна Европа, които създават културен мост към света. Досега диригенти и солисти на оркестъра са били емблематични имена на българската и световна класическата музика като Милена Моллова, Найден Тодоров, Амори Клозел, Жерар Пуле, Алексис Хаузер, Доминик Виленкур, Жан Ферандис, Кристоф Хагел, Борислав Иванов, Валери Вачев, Гюнтер Пихлер, Хансйорг Шеленбергер, Филип Бернолд, Донг-Сук Канг, Жерар Козе, Волфганг Клос, Такаши Шимицу. Турнета в Австрия, Полша, Турция, Япония, Финландия и България, различни телевизионни и компакт диск записи, доказват високото техническо и музикално ниво на КАМЕРАТА ОРФИКА.

АРТИСТИ