Несебър

СВЕТОВНО НАСЛЕДСТВО

Несебър е обявен за архитектурен и археологически резерват през 1956 г., а през 1983 г. културните паметници в града са прибавени към списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.


tab-history
С тарият Несебър – малък къс земя, където всеки сантиметър е история. Кръстопът на древни цивилизации. Град с неповторима красотата и духовно богатството, съхраняващ късчета време – мозайка от истории, грижливо пазени през вековете. Една разходка из улиците на Стария Несебър е като пътешествие в различен свят, където миналото съжителства с настоящето и протяга ръка към бъдещето. Тук времето не остарява, не си отива – то шепти своята приказка и разкрива своята прелест. Тук времето живее в сърцата и домовете на хората, както никъде другаде. По тесните и живописни калдъръми, скрити зад големи дувари, надничат старите възрожденски къщи, една от най-разпознаваемите емблеми на Несебър. В миналото над 40 църкви са бдели над този вечен град. И до днес наричат Несебър „град на църквите“.

Преплитане на различни култури – това е Несебър. На малък полуостров с дължина 850 м. и ширина 350 м., преди повече от 3200 години се появява Несебър – един от най – древните градове в Европа. Свързан със сушата с тесен провлак, през античността Месамбрия, в средновековието Месемврия и днешен Несебър носи името си от древните траки. Кръстен в чест на основателя на града, на езика на траките името означава „град на Мелсас“.

П ървите гръцки колонисти са привлечени от тези земи в края на VI в. пр. Хр. Оформеното търговско градче се развива бурно, секат се монети, строят се храмове и крепостни стени, оформят се жилищни зони. Със своето местоположение, градът поддържа търговски връзки с градовете от Черно, Егейско и Средиземно море.

Р имските войски завземат града през 72 г. пр. Хр. В началото на I век Месемврия влиза в пределите на Римската империя. След приемането на Християнството на територията на града започват да се строят базилики, нова водоснабдителна система и градски терми.

Б ългарите и славяните се заселват през 812 г. след обсада на хан Крум, който завладява Несебър и го включва за първи път в пределите на българската държава.

П рез земите на Несебър минават византийци, пада и под Османско владение. Дори през тъмните векове на османското владичество стопанският и духовен живот не прекъсва, пристанището продължава да бъде силна точка и център на импорта и експорта по черноморското крайбрежие. След Освобождението по време на Възраждането градът се специализира в лозарството, риболова и производството на лен. С появата на к.к. Слънчев бряг през 1959 г значително се раздвижва животът в Несебър и се подобрява стандартът на местните жители. От този момент пред Несебър, а и пред цялата българска икономика се открива нов хоризонт – международният туризъм.

В сяка култура е оставила по нещо от себе си, обогатила е земята, зареждайки я с енергия и история. В Несебър всеки камък е история, всеки калдъръм има какво да разкаже.

С ъчетанието на богатото културно наследство на Несебър, запазените културни паметници от различни епохи и красивата природа е причина през 1983 година Старият град Несебър да е включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Това признание носи гордост не само за местните жители, но и за целия български народ.

История Настаняване

tab-culture

Несебър не е просто град, той е кръстопът на култури.

К ултурната значимост на Несебър е изключителна не само за пределите на България, тя надхвърля националните граници и е важна част от историята на цялото човечество. Старият град на Несебър крие в себе си истории от първите стъпки на християнството по нашите земи, пази средновековна църковна архитектура и възрожденския дух на българския дом – всичко това върху скален полуостров с високи брегове. Разхождайки се по днешната крайбрежна алея можем да видим извисилите се храмове, изявяващи се като акценти сред възрожденски къщи, облечени в дърво, издържащо на влажния климат, бурните зимни ветрове и жаркото лятно слънце. Заедно с материалните останки от обектите, Старият Несебър притежава и ценности на нематериалното наследство. Такива са градски легенди, традиции и обичаи, рибарството като традиционен поминък, местните кулинарни специалитети, занаяти като плетене на мрежи и др.

Като жив град – единственият по рода си цял град под егидата на ЮНЕСКО в България, Несебър може да се гордее и с градската си култура, със своите художници и музиканти, с креативния дух и желанието новото и модерното да съжителства с древното.

Фестивали в Несебър
П ревръщането на Несебър във фестивален град никак не е случайно. Тук е мястото, където се събират хора от целия свят през лятото и мястото, където с удоволствие почиват хора от всички кътчета на България през цялата година. За да засилим привързаността на хората към това прекрасно кътче земя, създадохме концепцията „Несебър любим в четири сезона“, която обедини всички празници в града. Мотото на фестивалите – „Сподели Несебър“, прерасна в запазена марка на всички несебърски празници, и вече няколко години подред вдъхновява жителите и гостите на града на ЮНЕСКО да съпреживеят неповторимата емоция на Несебър с най-близките си хора и с целия свят.

Н есебър е жив град. Всеизвестно е, че никога не можеш да влезеш в една и съща река два пъти. Това важи и за Несебър. Градът винаги те изненадва. Градът винаги те кара да се чувстваш специален. И това не е само лятото, когато всички го обичаме заради морето и прекрасните му плажове. И през останалите сезони има какво да покаже – песента на гларусите рано сутрин, миризмата на изпечената прясна риба през късната есен, романтиката и спокойствието на малките калдъръмени улички през зимата, уханието на свежест и море през пролетта...

П ървият празник през годината е и най-романтичният. Около 14. февруари вече за трета година се организира фестивалът „Влюбени в Несебър – Уикенд за любов и вино“, наложил се като зимен черноморски туристически продукт за младите хора от цялата страна. За почивните дни около Празника на Влюбените и Винарите 14. февруари несебърлии подготвят щури партита, игри и състезания с много и привлекателни награди за всички. Събитията са в специално пострoената шатра със сцена на площада в Стария град в дните около 14. февруари. Всяка година фестивалните дни са изпъстрени с романтика, смях и настроение. За всички вкусове е предвидено по нещо – спорт, поезия, музика, сладкарство, приложни изкуства. За тези дни местният бизнес – хотелиери и ресторантьори подготвят специални оферти за гостите на града. За празника се организират и специално разработена игра за ориентиране за двойки, които целят да покажат скритите кътчета на прекрасния Несебър през зимата.

В торият празник е специално замислен и насочен към най-малките. Тридневният фестивал за семейни игри „Пясък в сандалите“, организиран през уикенда около 1. юни . Фестивалът е най-новият продукт от разработваната в последните години концепция за насърчаване на вътрешния уикенд туризъм. В тридневните игри за малки и големи участниците се строят замъци от пясък и еко материали, мерят се сили по бързина и сръчност, играе се футбол и „Не се сърди човече“ с живи пионки. Паркът се изпълва с песни и танци, поход с колела и тротинетки, майсторят се къщи от бисквити и шоколад, като всяка игра е със състезателен характер и примамливи награди. Спортните клубове и доброволци от града се включват активно в организацията на дейностите. Празникът е разработен като семеен – идеята е да се забавляват всички – малки и големи заедно в Несебър, да се радват на първите истински топли лъчи, да усетят атмосферата на града през късната пролет.

М ежду 1. юни и празника на града 15. август, Несебър се превръща в международен фестивален център. В началото на юни любителите на народната музика могат да се насладят на народни ритми от различни култури – фестивалът „Несебърски накит“ е правилното място. В средата на юни пък стартира международният детски фестивал с богата история и традиции „Слънце, радост, красота“. Това събитие събира деца от всички краища на света, превръща Несебър в сцена на изкуствата, на разнообразието и на детската глъч. Тази година се проведе за първи път „Несебър – остров на изкуствата“ - международен конкурс, на който всички младежи ще имат възможността да покажат качествата и таланта си.

О бщина Несебър е помислила и за любителите на насъщния. За тези, които обичат хляба Кметство Оризаре организира Празник на хляба на 7. юли в село Оризаре.

Д енят на Несебър е кулминацията в летния фестивален сезон на града. Празникът традиционно се отбелязва с тридневни забавления и зрелищни спектакли, посещавани от хиляди българи и чужденци всяка година. За всеки празник се разработва различна конкретна тема, обединяваща празничните събития. Идеята е гостите на града в деня на 15. август да уловят и споделят магията и духа на Несебър като по този начин се популяризира града като привлекателна дестинация за целогодишен културен туризъм. Програмата е изпълнена със забавни игри, като е помислено за всички. Концертни прояви, дневни атракции, арт ателиета за изработка на сувенири за спомен, впечатляващ мултимедиен спектакъл, който включва светлинно шоу и 3D маппинг по крепостните стени на Стария Несебър и завършва със заря, изпълваща пространството над хилядолетното градче с музика и светлина. Специално за празника е разработена и приключенска игра, която набира все по-голяма популярност и привлича гостите с изследователски дух да се впуснат в приключението „Златната монета“.

С лед празника на Несебър отново детски фестивал радва малки и големи. Между 20. - 25. август се провежда „Съзвездия в Несебър “ - творчески арт фестивал, организиран за деца и юноши от цял свят. Фестивалът ни кара да се потопим в изкуството и въображението на малките, да се пренесем в техния свят. След него идва и „Поп – Рок Фест Несебър“, с звук на китари и барабани се оглася Старият град и Амфитеатърът. Млади банди от цяла България вълнуват феновете на рок музиката. Пъстрата програма за края на август се допълва и от фестивала на меда. Гостите на града могат да се разходят из центъра на Стария Несебър и да си купят различни пчелни продукти от български производители.

С настъпващата есен и свежия полъх идва времето за пилотното издание на елитния музикален класически фестивал „Орфика Месембрия 2015“, който представя на зрителите интерпретации в изпълнение на солисти от международен камерен и симфоничен оркестър Camerata Orphica. Да се насладиш на класическа музика, съчетана със спокойствието на есента край морето.

Е сента край морето, известна още като циганско лято, е и сезон, посветен на творческия мързел и рибните специалитети. Фестивалът за риба и други изкуства „Есенни пасажи“ може да се обобщи с финалните думи на всяка хубава приказка „Три дни яли, пили и се веселили!“. В дните около деня на Черно море 31.10, Несебър е чудесното място да се хвърли котва и то не за един ден, а за цял уикенд.

О свен забавните рибарски истории, приключенията из Стария град, кулинарните предизвикателства и музикалните откровения, Несебър съблазнява с аромат на море, прясна риба и свежа бира. Лятото в Несебър е за туристите, но есента е за ценители!

Н есебър е красив винаги, искаме да споделим вдъхновението му с целия свят. Несебър – нашият град, нашият живот, нашето наследство!

Хотели

tab-sights
П рез годините морето е естествена, но не и единствената преграда пред атаките срещу древен Несебър. Заедно с него, каменните укрепления са осигурявали спокойствието за местните жители и са превръщали Несебър в недостъпен за враговете. Морето е давало поминъка, силата, прехраната. През годините то е давало много, но и е взело под своите води част от крепостните стени на града. Морският климат е оказал влияние на забележителностите в града, но това пречи Несебър да е един от най-величествените паметници от миналото на Европа.

Старите несебърски църкви (виж повече) и възрожденски къщи (виж повече), и вятърните мелници (виж повече) са най-разпознаваемите визитки на града, но ювелирната мода на Месамбрия е сред най–интересните. Блестящи и представителни, накитите от Месамбрия, често от злато и многовековни камъни, илюстрират богатството и вкуса към лукса и изяществото на месамбрийките, както и контактите на колонията с най-известните средиземноморски ювелирни центрове. Като всеки древен град и Месамбрия е имала динамично и превратно минало и следите от него са съхранени в археологическите останки и прецизно подредени в залите на Музей „Старинен Несебър“.

Църквите и светините в Несебър

Старият Несебър - малък къс земя, където всеки сантиметър е история. Кръстопът на древни цивилизации и култури. Говори се, че през своето съществуване Несебър е имал над 40 църкви. И сега заради многото и добре запазени църкви, особено от периода XIII - XIV век, градът е наричан от наши и чужди изследователи „българската Равена” и „перлата на православието“. Почти през цялата си история Несебър е бил резиденция на митрополит. Така две от несебърските църкви - “Св. София” и “Св. Стефан” - са повече известни като Старата и Новата митрополия. Наричат Несебър "енциклопедия" на християнското църковно строителство. Сред тях са и най-старите в България раннохристиянски базилики. Осемнадесет от храмовете са добре запазени, но строителството напълно спряло по време на турското робство (за пет века е издигнат само един храм), а съществуващите дотогава били подложени на разруха, защото турците забранили поддръжката им. Сред най-емблематичните несебърски църкви е базиликата "Св. Богородица Елеуса", датирана от 5-ти век, разположена е на морския бряг в северната част на полуострова. Църквата "Св. София", наричана още "Старата Митрополия" е също от V век. Тя е почти цяла и е може би най-внушителната от всички несебърски църкви. "Св. Йоан Кръстител", строена през XI в. е типична кръстокуполна църква.

Църквата "Св. Стефан", наричана също "Новата митрополия " също е строена през XI век и се намира в близост до пристанището. Тя е трикорабна, а външната украса е така живописна, че дава началото на бъдещия типичен несебърски стил в градежа и разкрасяването на църквите от по-късно време.

Наложилият се по-късно живописен стил намира най-чудесно приложение в църквата "Св. Теодор", от която са запазени в първоначалния си вид само две фасади.

Днес тя е реставрирана, но запазените елементи на украса са изключителни по своите форми и цвят, по разнообразието при съчетанието на елементите. В този стил е градена и църквата "Св. Параскева". Тя е малка еднокорабна постройка с притвор и една петстенна абсида. Църквата "Св. Архангели Михаил и Гавраил" е издигната също през XIII век. Намира в непосредствена близост до църквата "Св. Параскева" и по външната си украса прилича на нея. В центъра на Стария град се издига живописно украсената, внушителна, изящна с архитектурата си църква "Иисус Христос Пантократор" (Вседържител). Строена е през ХІІІ-ХІV век. Църквата е добре запазена, но от богатата й вътрешна украса са останали бледи следи. За най-красива се счита църквата "Св. Йоан Алитургитос" (Неосветени), кацнала над пристанището. Тя е трикорабна, с изключително майсторски укрени фасади, особено източната фасада, която се отглежда в морето. Днес амбициозен проект на Община Несебър, наречен „Духовния път“ има за цел да свърже в единен маршрут всичките църкви като започне от „Христос Пантократор“, премине през „Св. Йоан Кръстител“, „Св. Параскева“, „Св. Арх. Михаил и Гавраил“ и постепенно да обиколи и останалите храмове. Проектът вече отвори част от църквите за посещение и ги превърна в артистични ателиета, галерии и камерни зали, подходящи за лимитирани изпълнения, които вдъхват нов живот на старите несебърски църкви и връщат някогашния им бляскав и славен ореол.

Стари несебърски къщи

През 1983 г. Старият Несебър е обявен за световен паметник на културата и е включен в листата на ЮНЕСКО като универсална културна ценност. Така Старият град, преживял през вековете какво ли не, от опожарявания и превземания, до бурно културно развитие и център на духовността, нееднократно е бил на кръстопът на цивилизации и древни култури. Несебър се превърна и в единствения български град, включен в листата на ЮНЕСКО. Когато преди 30 години, на VII-мата сесия на Комитета за Световно Наследство в гр. Флоренция, през 1983 г. Старият град Несебър е включен в Списъка на паметниците на Световното културно наследство. Организацията мотивира решението си с три основни аргумента. Старият град да бъде включен заради:

  1. Богатото културно-историческо наследство
  2. Добре запазените средновековни църкви
  3. Старите си възрожденски къщи
Старите възрожденски къщи. Една от най-разпознаваемите визитни картички на Несебър. Прилепени плътно една до друга по тесните, начупени и преливащи една в друга калдъръмени улички. Повечето от тях са строени в края на XVIII и началото на XIX век и оформят самобитни архитектурни ансамбли. Построени са върху малки парцели с неправилна форма, които са поставяли на изпитание уменията на старите строители.

Зидовете следват неправилните очертания на парцела и скриват малките, уединени дворчета от любопитните хорски погледи. Тук-там над тях се подават клоните на големи смокини. Старите несебърски къщи са типичен представител на черноморската ни архитектура от епохата на Възраждането. Долният етаж е строен от камък и бил предназначен за стопански нужди. Обикновено там се отглеждали животните. В него се съхранявали бъчвите с вино и целият лозарски, рибарски или занаятчийски инвентар.

Горният жилищен етаж е еркерен и обшит с дъски. Той е с високи и с много на брой прозорци. Около големия салон били разположени стаите: две или три за стопаните и техните гости, а таваните са с дърворезба. Днес тези къщи са паметници на културата, дори много повече от това. Те са отделни светове, пазещи миналото и духа на този вечен град. От XVI – XIX век са много добре съхранени къщите на Диаманди, на капитан Павел, на Панайот Мускояни, където се помещава етнографската изложба и други. Целият ансамбъл на Стария Несебър подсказва изключителен вкус и майсторство в градежа на къщите, зидовете и улиците.

Мелниците на Несебър

Независимо дали идвате в Несебър по вода, по суша или пък летите на крилете на някоя разсеяна чайка, няма как да не забележите Мелницата. Не сте само вие. От няколко века насам, всеки, който е стъпил на Несебърска почва, се е възхищавал на уникалната гледка – провлака, мелницата и полуострова на църквите. Красота! Но ще ви издам една тайна, мелницата, която виждате днес, не е тази, която е улавяла вятъра преди 100 години. Въпреки че мястото й, както географски, така и в сърцата на хората, не е помръднало нито сантиметър, сегашната мелница служи само за красота. Едно време обаче, през XIX век, ако трябва да бъдем по точни, хората са предпочитали и красивите неща да вършат работа, затова мелницата, която се е извисявала на провлака е била горе-долу като всички останали вятърни мелници в града, но малко по-привилегирована откъм локация. По това време в Стария град са построени поне 5 други мелници, като част от тях са били подобни на съвременната – имали са каменна основа, но и помещението, и покривът са били направени от дърво. Този модел е бил по неустойчив на времето и метрологичните условия, затова автентични негови представители не са запазени.

Другият вид мелници, строени в Несебър, са били по-стабилни – били са изградени от камък и са имали цилиндрична форма, само покривът е бил от дърво. Днес все още могат да се видят две оцелели такива мелници – едната се намира на северния бряг на полуострова близо до църквата „Богородица Илиуса“, а другата е вградена в хотел „Мелницата“ в Новия град. Но да се върнем на провлака. Предшественицата на мелницата, която се намира там, се е саморазрушила през 1929 г. в една нощ, когато освен земетресение е имало и страшна буря. Купчината камъни от срутената мелница е стояла като тъжен спомен на провлака повече от 15 години. След 1944 г., мелницата отново е издиганата като символ на Несебър, този път обаче тя, както споменахме, има изцяло декоративни цели и именно затова е обърната да гледа към входа на провлака, за разлика от прототипа й, който е гледал към най-силните ветрове – северните. Копие на мелницата от провлака има дори в Гърция! То е създадено от наследниците на несебърските семейства, които през 1925 г. по политически причини се изселват близо до Солун, там те основават свое градче и носталгично го кръщават Неа Месемврия. В знак на почит към паметта на предците си, гражданите на Неа Месемврия си построяват спомен за вкъщи – има случаи, когато си заслужава да гониш вятърни мелници... Каквото и да си говорим, обаче, нашата мелница си е по-хубава – когато дойдете в Несебър.

Пълен Списък Настаняване в Несебър